Ingredients

Hyaluronzuur is het huidverzorgingsequivalent van een groot glas water voor uw huid

Wat is hyaluronzuur?

Uitgesproken als hiya-loo-ron-zuur, hyaluronzuur is een koolhydraatmolecuul en een natuurlijk bestanddeel van de huid. Volgens dermatoloog Dr. Justine Kluk, is het DE sleutelmolecule die betrokken is bij huidvochtigheid, met een ‘uniek vermogen om watermoleculen te binden en vast te houden’.

‘Er wordt geschat dat hyaluronzuur (HA) tot duizend keer zijn eigen gewicht aan watermoleculen kan vasthouden’, zegt ze. Op deze manier heeft hyaluronzuur een ongeëvenaard vermogen om onze huid te hydrateren.

 Het is belangrijk te weten dat hoewel hyaluronzuur een natuurlijk bestanddeel van de huid is, het ingrediënt dat u in uw serums en producten aantreft een synthetische versie is.

Wat doet het met de huid?

Naarmate we ouder worden, nemen onze natuurlijke hyaluronzuur-niveaus af en dat vochtverlies betekent een drogere, ruwere en gevlekte huid.

Door het synthetische ingrediënt plaatselijk toe te passen ‘helpen de herstellende eigenschappen het vochtgehalte van de huid te verhogen, te kalmeren en vochtverlies te voorkomen’, zegt Kate Bancroft, verpleegster.

‘Wanneer je een hyaluronzuurserum op de huid aanbrengt, werkt het als een spons door vocht aan te trekken en zo de hydratatie van het huidoppervlak te stimuleren. Het vocht dat hyaluronzuur aantrekt, komt uit de externe omgeving, dus het absorbeert vocht uit de lucht om u heen. Op deze manier wordt de huid voller en gehydrateerd.’ 

Hoe wordt hyaluronzuur gebruikt?

Zoals bij de meeste huidverzorgingsproducten, zult u de beste resultaten zien als u regelmatig hyaluronzuur gebruikt.

Kate beveelt zowel het gebruik voor ‘s ochtends als ‘s avonds aan, gevolgd door een vochtinbrengende crème (moisturiser) om alles ‘opgesloten’ te houden. ‘Hyaluronzuur zal vocht uit de diepere huidlagen halen, het naar de oppervlakte brengen en daardoor mogelijk de symptomen van een droge huid verergeren, dus het is absoluut noodzakelijk om daarna een vocht inbrengende crème (moisturiser) te gebruiken.’ 

Welk huidtype past bij hyaluronzuur?

De meeste huidtypes zullen profiteren van de eigenschappen van hyaluronzuur, daarom wordt het in veel huidverzorging opgenomen. Kate zegt echter dat de droge en gedehydrateerde huidtypes de voordelen het meest zullen merken.

Waarom wordt het zuur genoemd als het de huid niet exfolieert?

Laat je niet misleiden door de naam. Hoewel het een ‘zuur’ wordt genoemd, is hyaluronzuur (HA) het tegenovergestelde van glycolzuur, melkzuur en salicylzuur en exfolieert het geen dode huidcellen. De naam is simpelweg afgeleid van het enzym dat HA synthetiseert, genaamd ‘hyaluronzuursynthase’.

Of u nu kiest voor ‘puur’ hyaluronzuur of een serum, het wordt aangeraden om te kiezen voor een ‘variatie van hyaluronzuren met een hoog en laag molecuulgewicht’.

‘De variërende molecuulgewichten bepalen hoe ver het HA de huid doordringt. Hoe kleiner het molecuul, hoe verder het serum de huid kan doordringen, voor hydratatie door de huidlagen en een zichtbaar voller effect.’

 Als je naar een ingrediëntenlijst kijkt, zegt ze ook dat je moet letten op natriumhyaluronaat.

‘Natriumhyaluronaat is een zoutderivaat van hyaluronzuur met dezelfde voordelen en het wordt gemakkelijker opgenomen. Zoek een product dat zowel natriumhyaluronaat als hyaluronzuur bevat voor de optimale hydratatie boost.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *