Bèta-glucaan

SOURCE

Gist, bacteriën, schimmels, zeewier en granen zoals haver.

ZIT IN

 • Refreshing Cleansing Milk
 • Refreshing Cleansing Gel
 • Active Control Cream
 • Derma Max Brightening Clinic
 • Bio Cell Peptide Fluid

“Beter dan hyaluronzuur” is een gedurfde uitspraak in gesprek met een schoonheidsredacteur, We nemen ons hyaluronzuur (en onze andere bevochtigingsmiddelen) erg serieus. Dus als we een ingrediënt als bèta-glucaan voorgeschoteld krijgen, dat het onderwerp is geweest van een aantal veel verspreide reclames, doen we ons onderzoek. Eerlijk gezegd zijn we blij met wat we ontdekt hebben. Echter komt bèta-glucaan van nature niet in ons lichaam voor, dus waarom hebben we het dan nodig? En wat is het precies?

WHAT IT DOES

Blijkbaar hadden de mensen van deze accounts gelijk en werden ze ondersteund door de waarheid. Dr. Zalka zegt ook dat ze “bekend staan als net zo goed (of zelfs beter) in het hydrateren en opvullen van de huid als hyaluronzuur, en dat ze veel antioxidanten bevatten.”

 • Voorkomt schade: het “kan helpen om beschadiging door veroudering of door de zon te voorkomen.”
 • Herstelt de huid: “sommige onderzoeken bewijzen dat het helpt bij de behandeling van dermatitis, eczeem, doorligwonden, normale wonden en brandwonden.” Deze herstellende krachten zijn het gevolg van het verbeteren van de beschermende laag van de huid.
 • Boost beschermende laag: het molecuul verbindt zich op het huidoppervlak en vormt zo een onzichtbare laag. Dit verhoogt de natuurlijke barrière die de “gevoelige huid eronder beschermt tegen dagelijkse omgevingsfactoren.” Met andere woorden: als je vooral lat hebt van roodheid en irritatie van de huid, dan kan bèta-glucaan een nieuwe oplossing voor je zijn.
 • Anti-aging effecten: tot slot heeft bèta-glucaan een anti-aging effect. In feite, zegt ze, is dat één van de huidverzorgingsproblemen is die het ingrediënt vooral aanpakt (samen met hydratatie natuurlijk). “Omdat het een (unieke) suikermolecuul is, kan het zich aan veel receptoren in je lichaam binden. Afhankelijk van waar het molecuul terechtkomt heeft bèta-glucaan verschillende effecten.”
 • Immuunsysteem krijgt een boost: bèta-glucanen kunnen zelfs opdringerige bacteriën afweren die de huidbarrière zouden kunnen verstoren. “Bèta-glucanen werken door het stimuleren van de macrofagen (om binnendringende ziekteverwekkers te bestrijden) en stimuleren andere imuuncellen om deze ziekteverwekkers aan te vallen.” “Zie ze als leiders.” Hierdoor zijn ze extra geschikt voor mensen met een droge, ruwe of gebarsten huid. “Voor diegene met een aangetaste huidbarrière zoals bij eczeem of dermatitis kan bèta-glucaan helpen bij het bestrijden van virussen en ziekteverwekkers die door deze barrière heen gaan.”
 • Hydrateert de huid diep: bèta-glucanen bevochtigen de huid. Ze zorgen ervoor dat vocht niet meer verloren kan gaan en sluiten het vocht als het ware op in de huid. Hier wordt het interessant: net zoals retinol is hyaluronzuur één van de meest geliefde huidverzorgingsingrediënten van de schoonheidsindustrie. Het houdt tot 1000 keer zijn gewicht vast in water, waardoor de huid diep en licht wordt gehydrateerd. Het is zeker effectief en belangrijk, hoewel Son zegt dat bèta-glucanen hetzelfde werk kunnen doen, zo niet beter. “Hyaluronzuur (HA) lijkt er qua structuur erg op. Toch zijn er subtiele verschillen die het minder ideaal maken.” Son vertelt dat bèta-glucaan meer hydrateert dan hyaluronzuur. “.. met extra water kan bèta-glucaan de huid voller en nog soepeler maken.”

QUESTIONS

Wat is bèta-glucaan?

“Bèta-glucanen, geschreven als β-glucanen, zijn polysachariden (meerdere suikers, zetmeel, cellulose aan elkaar gebonden) die worden aangetroffen in gist, bacteriën, schimmels, zeewier en granen zoals haver.” Je kunt ze innemen via voedsel, of ze worden geëxtraheerd en toegediend aan de huid. Het voelt alsof we allemaal zoveel pillen slikken (en het is veel om bij te houden), dus we nemen het je niet kwalijk als je meer investeert in de effecten van de laatste.
“Bèta-glucaan is een vochtinbrengende crème die helpt om water naar de bovenste huidlagen te trekken,” zegt Wong. Er zijn veel accounts te vinden op internet van mensen die zeggen dat het ingrediënt bij plaatselijk gebruik het niveau van hydratatie en de beschermende functie van de huid verbeterde. Hierdoor werd onze aandacht nog meer gewekt. Een ingrediënt dat dit allemaal doet en daarnaast rimpels, roodheid en irritaties vermindert lijkt te mooi om waar te zijn. Het zou waarschijnlijk vaker in huidverzorgingsproducten gebruikt worden als dit echt zo was.

Hoe te gebruiken

Goed nieuws: als jouw huid erg beschadigd is en verzorging nodig heeft, dan kun je een heel ritueel met bèta-glucanen doen. Ze hebben geen bijwerkingen. Selecteer de producten die je wil gebruiken. “Bèta-glucaan komt van tarwe, het kan dus in een tarwemasker gebruikt worden. Je vindt het ook in moisturizers en serums.”
Onthoud dat één of twee producten met bèta-glucaan hydraterend zullen werken. Als je ze niet in jouw routine gebruikt, krijg je waarschijnlijk niet alle hydraterende voordelen. Hoe dan ook, het loont de moeite om het ingrediënt te integreren in een of meer van de producten in jouw routine.

“Bèta-glucaan is zeker een krachtig hydraterend ingrediënt en doet het grootste deel van het zware werk. We gebruiken ook natuurlijke ingrediënten om de hydratatie langer vast te houden, zoals citroenolie en druivenpitolie.” Als hyaluronzuur (HA) populairder wordt, geloven we (volgens de trend) dat bèta-glucaan HA zal vervangen. Het probleem waren de enorme productiekosten, tot aan onze baanbrekende productietechnologie.”