Betaïne

SOURCE

Papaya-vrucht

ZIT IN

  • Derma Regener Moisturizer
  • Moisture Max Aqua Mist
  • Active Control Solution
  • Active Control Cream

Betaïne is een natuurlijk afgeleid ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten voor betere hydratatie, het beschermen van de natuurlijke barrière van de huid, verbeteren van de lengte en zachtheid van het haar en het verbeteren van de structuur van formules.

  • Het goede: Betaïne helpt de waterretentie in de huid te verbeteren, vermindert zichtbaar tekenen van veroudering en kalmeert de geïrriteerde huid.
  • Het minder goede: Betaïne heeft geen nadelen. Betaïne irriteert niet en heeft een laag risico.
  • Voor wie? Alle huidtypen, behalve degene met een allergie voor deze stof.
  • Synergetische ingrediënten: Werkt goed met de meeste ingrediënten.
  • Let op: Niks.

WHAT IT DOES

Ondanks dat het een weinig bekend ingrediënt is in de huidverzorging, heeft Betaïne wel een aantal voordelen voor de huid, inclusief hydratatie, anti-aging en kalmering van de huid. Betaïne en van nature niet-irriterend en veilig voor de meeste huidtypen.

Anti-aging

Een paar onderzoeken hebben zich verdiept in de voordelen van Betaïne bij veroudering. Dit gesuggereerde voordeel komt vanuit de eigenschap van het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen. Disbalans in het niveau van vrije radicalen komt door een proces dat oxidatieve stress genoemd wordt. Het kan schade aan de cellen veroorzaken. Oxidatieve stress is een reactie op stress vanuit de omgeving, zoals UV-schade, en wordt als onderdeel van het verouderingsproces beschouwd.

Niet-irriterend

Betaïne wordt beschouwd als niet-irriterend ingrediënt en kan een ontstoken en gevoelige huid kalmeren. Betaïne irriteert minder dan water en helpt de natuurlijke barrière van de huid te behouden en beschermt daarmee de huid tegen vochtverlies, allergenen en bacteriën. Een gezonde huidbarrière is belangrijk om irritatie en gevoeligheid te voorkomen.

Structuur

Betaïne verbetert ook de structuur van cosmetica en huidverzorgingsproducten. Betaïne doet dit door het zijdezachte gevoel te geven aan huidverzorgingsproducten zonder dat het plakkerig aanvoelt. Betaïne kan de producten ook tot 20% dikker maken. Het is ook bewezen dat producten beter schuimen met Betaïne en het irritatiepotentieel van stoffen die aan de oppervlakte actief zijn of reinigen wordt minder. Deze eigenschap maakt Betaïne perfect voor shampoos, vooral als het gaat om een fijne, gemakkelijk afspoelbare babyshampoo met een lage concentratie van stoffen die aan de oppervlakte actief zijn.

Hydratatie

Betaïne helpt het vochtniveau in de huid te verbeteren, waardoor de huid vol en stevig wordt. Dit doet Betaïne door te helpen bij het osmoseproces. Osmose is het proces van waterbalans in de huid. Als één gebied uitgedroogd is zorgt osmose ervoor dat er water naar dat gebied gaat, zodat het weer in balans komt. Als osmolyt zorgt de structuur van Betaïne ervoor dat het vocht aantrekt waardoor er een betere waterbalans in de cel komt. Deze functie van Betaïne is cruciaal voor de huidcellen die uitgedroogd zijn of blootgesteld worden aan UV-straling.
Daarnaast wordt deze eigenschap ook aangetoond doordat de huid minder rimpels krijgt.
Hydratatie van de huid is een belangrijk onderdeel van de algehele conditie van de huid. Als de huid uitgedroogd is, raakt het sneller beschadigd en geïnfecteerd. Daarnaast wordt de huid dof.
Onderzoek wijst uit dat Betaïne de tight junction-integriteit kan verbeteren. Tight junctions zijn eiwitcomplexen die lekkage van opgeloste stoffen en water tussen de cellen voorkomen. Er wordt gesuggereerd dat tight junctions bijdragen aan het voorkomen van binnendringen van schadelijke stoffen zoals allergenen, verontreinigde stoffen, enzovoorts. Bovendien helpen tight junctions bij het voorkomen van vochtverlies door de huid. Door de tight junctions te verbeteren, verbetert Betaïne de hydratatie van de huid en beschermt het de huid tegen schadelijke stoffen vanuit de omgeving.
Het waterretentie vermogen van Betaïne maakt het een perfect ingrediënt voor haarverzorgingsproducten. Eén onderzoek wees uit dat het verbeteren van waterretentie in het haar dat behandeld werd met Betaïne 40% was, in vergelijking met haar dat behandeld werd met Glycerol (6%). Als Betaïne toegevoegd wordt aan haar conditioners, dan blijkt dat het haar beter aanvoelt en makkelijker te kammen is. Over het algemeen geeft de toevoeging van Betaïne aan haarverzorgingsproducten het haar meer kracht en hydratatie, en wordt het haar glanzender en elastischer.

QUESTIONS

Wat is Betaïne?

Betaïne is een natuurlijke stof dat oorspronkelijk gewonnen wordt uit suikerbieten. Betaïne kan ook in hoge concentraties gevonden worden in verschillende andere bronnen, inclusief tarwezemelen, tarwekiemen, spinazie, bieten, micro-organismen en ongewervelde waterdieren. De chemische structuur van Betaïne lijkt op het aminozuur Glycine met de drie extra methylgroepen. Betaïne wordt ook wel Trimethylglycine genoemd vanwege de structuur.

Betaïne is betrokken bij verschillende belangrijke biologische functies van het lichaam. Betaïne krijg je voor deze processen voornamelijk via voeding binnen. Betaïne kan echter ook gesynthetiseerd worden uit de combinatie van Choline en het aminozuur Glycine in het lichaam. De biologische processen waarbij Betaïne betrokken is, zijn onder meer de leverfunctie, ontgifting en normaal cellulair functioneren door het hele lichaam. Betaïne is essentieel voor de verwerking van vetten in het lichaam en is een osmoprotectant in de lever, nieren en hersenen. Het beschermt cellen, eiwitten en enzymen tegen osmotische stress.
De voordelen van Betaïne in de huidverzorging zijn hydratatie, ontstekingsremming anti-aging en het kalmeren van de huid. Betaïne komt van nature voor in het menselijk lichaam, dus het is een niet-irriterende en veilig ingrediënt om de conditie van de huid mee te verbeteren.