Bromelaïne

SOURCE

Ananas-extract

ZIT IN

  • Papaya Enzyme Peeling Wash

Wat is Ananas-extract?
‘Ananas is de algemene naam van Ananas comosus, een lid van de plantenfamilie Bromeliaceae’, legt dermatoloog Dr. Stefanie Williams uit. ‘Anannas-extract bevat bromelaïne, een mengsel van enzymen die in de huidverzorging gebruikt worden om de huid zacht te scrubben. Bromelaïne heeft ook ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen.’

QUESTIONS

Hoe werkt ananas in jouw huidverzorging?

Ananas is rijk aan vitaminen C & E, dit zijn de twee vitaminen die je nodig hebt om jouw huid op te peppen als het er een beetje ‘meh’ uitziet. Ze staan bekend vanwege het verhelderen en egaliseren van de huiskleur, terwijl ze een antioxidant zijn en de huis gedurende de dag beschermen tegen stedelijke vervuiling.
Dit ingrediënt is een strever. Bovenop deze dingen exfolieert het de huid ook. De enzymen in ananas verwijderen dode huidcellen en verminderen puistjes, ideaal voor iedereen die vaak last heeft van acné.
Als we het over puistjes hebben: ananas is ook ontstekingsremmend. Als de ongewenste plekken toch verschijnen zal dit fruit de roodheid en zwelling verminderen. Eigenlijk is het een antwoord op al onze dromen met betrekking tot huidverzorging.

Wie moet huidverzorging op basis van ananas gebruiken?

Iedereen die op zoek is naar de ‘glimmende huid’ waar Ariana Grande altijd over zingt. Als je op zoek bent naar een heldere en gelijkmatige tint, maar normaal gesproken harde scrub nodig hebt, dan moet je ananas zo snel mogelijk aan je huidverzorgingsritueel toevoegen.

Wat is het verschil tussen Ananas-extract en vitamine C?

Ondanks dat Ananas-extract boordevol vitamine C zit, is ananas (ook bekend als bromelaïne) iets heel anders. Schoonheidsspecialiste Pam Marshall legt het uit: ‘Vitamine C heeft een veel lager moleculair gewicht en heeft het vermogen (met de juiste pH) om voorbij het Stratum Lucidum (onze binnenste dode laag van de opperhuid) te dringen en de huid functioneel te veranderen.
Het moleculair gewicht van bromelaïne is te hoog en kan daarom niet verder doordringen dan onze dode lagen. Daardoor is het slechts een oppervlakkige exfoliator.’
Dit houdt in dat het mogelijk niet geschikt is tegen hardnekkige donkere vlekken of pigmentvlekken. Als je alleen maar een gloed wil, dan is dit zeker he proberen waard.

Welke huidtypen moeten ananas vermijden?

Omdat het van nature een exfoliator is kan ananas de huid wat droger maken. Het is dus niet ideaal voor een droge huid. Als je het toch wil proberen, meng een product op basis van ananas dan met een vertrouwd serum met hyaluronzuur. Zo krijg je de maximale voordelen zonder de schilferige huid.
Bromelaïne zou geschikt moeten zijn voor alle huidtypen, maar Dr Williams waarschuwt dat ‘dit erg afhangt van allerlei factoren, zoals de hoeveelheid ervan in een product (een grote hoeveelheid bromelaïne kan de huid irriteren en is niet geschikt voor een gevoelige huid), andere ingrediënten in een product en de formule waarop een product gebaseerd is.’
Zoals met alles, is er geen ‘one size fits all’, maar eerder een op maat gemaakte benadering van wat past bij de specifieke behoeften van jouw huid.