Ceramiden

SOURCE

Ceramiden zijn wasachtige lipiden of vetten die deel uitmaken van de huidbarrière

ZIT IN

  • Micellar Gentle Lip & Eye Remover
  • Derma Regener K Cream
  • Derma Regener Cell Cream
  • Active Control Cream

Ceramiden hebben een bewezen staat van dienst op het gebied van anti-verouderingsingrediënten. Als je weleens oplet wat er in jouw huidverzorgingsproducten zit, dan heb je vaak gezien dat Ceramiden één van de belangrijkste ingrediënten van jouw favoriete moisturizer, serum en cleanser is. We zullen je uitleggen hoe Ceramiden zorgen voor hydratatie, een beschermende barrière en hoe ze de huid stevig en vol houden.

WHAT IT DOES

Ceramiden zijn onderdeel van de natuurlijke vochtinbrengende crème van de huid en helpen de huid te beschermen door een beschermende laag te creëren die vochtverlies helpt voorkomen, en daarnaast de huid beschermt tegen agressoren van buitenaf. Ze spelen een belangrijke rol in het voorkomen van droogheid, uitdroging en premature tekenen van veroudering. Ceramiden zijn de verbindingen tussen de oppervlakkige huidcellen, zoals het cement tussen stenen. Ze helpen de huidbarrière te functioneren en de diepere huidlagen te beschermen tegen vochtverlies.

Constante blootstelling aan vervuiling, zon en het natuurlijke verouderingsproces kunnen de productie van Ceramiden verminderen, en dit heeft ook effect op de manier waarop Ceramiden in de huid functioneren. “Zonder Ceramiden wordt de huid droog en gebarsten. Dat, op zijn beurt, zorgt ervoor dat de binnenste huidlagen blootgesteld worden aan verschillende gifstoffen en allergenen vanuit de omgeving, wat ontstekingen en jeuk veroorzaakt.”

Omdat Ceramiden van nature voorkomen in de huid, zijn ze veilig op elk huidtype te gebruiken. Vooral de huid die last heeft van problemen die gerelateerd zijn aan vochtverlies. Ceramiden doen geweldig werk bij een droge, schilferige of gebarsten huid en behandelen eczeem. Ze zijn vooral voordelig voor patiënten die leiden aan atopische dermatitis, die een genetisch defect hebben in het huidmolecuul filaggrine, wat leidt tot een tekort aan Ceramiden. Het aanbrengen van Ceramiden kan helpen om ‘de gaten te vullen’ tussen de oppervlakkige huidcellen, om zo een gladde, meer complete beschermende huidbarrière te vormen. Dit voorkomt vochtverlies en minimaliseert huidirritaties door factoren van buitenaf.

QUESTIONS

Wat zijn Ceramiden?

Ceramiden zijn wasachtige lipiden of vetten die deel uitmaken van de huidbarrière. Je vindt ze in hoge concentraties in de buitenste lagen van de huid. Ze vormen meer dan 50% van de olie samenstelling van de huid. Ceramiden bestaan uit Sfingosine en vetzuren. Je vindt ze in hoge concentratie in de celmembranen, als onderdeel van de lipidenbarrière. In de huid zijn Ceramiden een aantal van de vette onderdelen van talg of huidoliën die we afscheiden.

Opmerking

Er zijn negen verschillende soorten Ceramiden. Deze worden geproduceerd door de huid. Het type en de structuur van de verschillende Ceramiden bepalen hun functie. Op de ingrediëntenlijst van jouw huidverzorgingsproducten worden Ceramiden aangeduid als Ceramide AP, Ceramide EOP, Ceramide NG, Ceramide NP, Ceramide NS, Fytosfinosine en Sfingosine.

Het gebruik van Ceramiden

Ceramiden bootsen de natuurlijke oliën in de huid na. Dit maakt ze effectief als ze gecombineerd worden met andere hydraterende ingrediënten, zoals vetzuren, cholesterol, hyaluronzuur en glycerine.

De meeste (zo niet alle) huidverzorgingsingrediënten combineren goed met Ceramiden, omdat ze noch zuur, noch basisch zijn en andere ingrediënten niet afbreken. Als vochtinbrengende crème kunnen ze helpen om vocht op te slaan in de huid en kunnen ze zelfs onder vettige zalven gebruikt worden om de huidbarrière glad te maken en af te sluiten. De zalf vormt dan de waterdichte toplaag.

Als ingrediënt tegen veroudering werken Ceramiden goed met krachtpatsers zoals retinol en zuren. Ceramiden verlichten de huid en voorkomen verstoring van de huidbarrière, wat een bijwerking kan zijn van bovengenoemde stoffen. Deze combinaties kunnen de effectiviteit van Ceramiden zelfs versterken, op het moment dat de bovenste huidlaag goed gescrubd is. De stoffen zullen dan beter de huid intrekken. Retinoïden en actieve stoffen moeten eerst aangebracht worden, om vervolgens te worden ‘verzegeld’ met Ceramiden.