Niacinamide

SOURCE

Is één van de twee belangrijkste vormen van vitamine B3 (niacine)

ZIT IN

  • ​​Derma Regener K Cream
  • ​​Active Control Solution
  • Active Control Moisturizer
  • ​​Derma Max Brightening Serum
  • Derma Max Brightening Clinic
  • ​​Vitamin-C Complex 50% Ampoule
  • ​​Bio Cell Brightening Fluid
  • Dr. Lacto pH Neutralizer

Niacinamide wordt ook wel nicotinamide genoemd en is één van de twee belangrijkste vormen van vitamine B3 (niacine) die in supplementen gebruikt wordt (de andere is nicotinezuur). Het wordt vaak aangeraden om te helpen bij acné, rosacea, pigmentvlekken en rimpels. Kunnen deze uitspraken onderbouwd worden?

Wetenschappers zeggen dat niacine (en daardoor niacinamide/nicotinamide) effectief kan zijn omdat het een voorloper is van twee belangrijke biochemische cofactoren: nicontinamide-adenine-dinucleotide (NAD+/NADH) en nicotinamide-adnine-dinucleotide-fosfaat (NADP+). Beide moleculen staan centraal in de chemische reacties die jouw cellen (inclusief huidcellen) nodig hebben om te herstellen, verspreiden en normaal te functioneren. Veel van deze belangrijke reacties kunnen niet plaatsvinden zonder NAD+. De cellen kunnen dit niet maken zonder niacinamide.

“Door je lichaam de voorloper te geven wordt er gedacht dat het lichaam in staat is om meer NAD+ te maken,” zegt John G. Zampella, M.D., assistent professor op de afdeling dermatologie van Ronald O. Perelman aan de NYU Langone Health, zegt SELF. Dit voedt je cellen om te prolifereren en stelt je lichaam ook in staat om meer vrije radicalen te absorberen en te neutraliseren.

In wezen zijn vrije radicalen moleculen die een extra elektron hebben verloren of gekregen. Dit maakt ze heel instabiel en zeer reactief. Als er genoeg moleculen aanwezig zijn kunnen ze gezonde cellen aantasten. NAD+ (met dank aan niacine en niacinamide) draagt een extra elektron met zicht mee die ervoor zorgt dat de vrije radicalen neutraliseren en laten absorberen door het lichaam.

Het interessante is, dat hetzelfde proces (het lichaam helpen meer NAD+ te maken en daardoor schade te herstellen) ook de oorzaak is van zowel actuele als orale voordelen van niacinamide op de huid (niacinamide is, zoals eerder al gezegd, een andere vorm van niacine). Er is ook bewijs dat topische niacinamide de productie van ceramiden (lipiden die de beschermende barrière van de huid helpen te behouden) verbetert. Dit heeft effecten op rimpels, fijne lijntjes en de vochtbarrière van de huid. Hierdoor zie je tegenwoordig vaker niacinamide op huidverzorgingsproducten staan.

Er zijn echter weinig hoogwaardige actuele onderzoeken naar niacinamide voor cosmetisch gebruik.

WHAT IT DOES

Als niacinamide betrokken is bij de belangrijkste functies van de cellen, dan is er niks dat het niet kan helen toch? Nou nee.. als elk celproces in ons lichaam perfect gemaakt kan worden met vitamine supplementen, dan zouden we geen antibiotica of bestralingen nodig hebben. Dat gezegd hebbende: orale en topische niacinamide hebben wel voordelen voor de gezondheid van de huid:

Huidkanker voorkomen

Vraag een dermatoloog wat niacinamide het best kanen ze zullen waarschijnlijk iets in de trant van ‘huidkanker voorkomen’ zeggen. In een onderzoek uit 2015 in de New England Journal of Medicine gaven onderzoekers 386 patiënten gedurende 12 maanden tweemaal daags 500 mg niacinamide of een placebo. Alle deelnemers hadden minimaal twee niet-melanoom huidkankers en liepen daardoor een hoog risico om nogmaals huidkanker te krijgen. Resultaten toonden aan dat er tijdens het studiejaar 23% minder nieuwe gevallen van huidkanker waren in de groep die niacinamide kreeg (336 kankers) in vergelijking met degenen die de placebo kregen (463 kankers).

Zowel Dr. Zampella als Laura Ferris, M.D. en Ph.D, universitair hoofddocent van de afdeling dermatologie aan de Universiteit van Pittsburgh, vertelden SELF dat ze patiënten met een hoog risico op niet-melanoom huidkanker vaak aanraden om niacinamide supplementen te nemen. Als reden noemden ze dit onderzoek.
Dit betekent niet dat twee capsules niacinamide per dag (dat is wat de deelnemers van het onderzoek namen) huidkanker altijd voorkomt. Het onderzoek richt zich op mensen die al eerder huidkanker gehad hadden, niet op de mensheid in het algemeen. Het zegt ook niks over het gebruik van niacinamide om melanoom huidkanker te voorkomen (en het onderzoek dat er wel naar gedaan is geeft daar ook weinig uitsluitsel over). Maar als je vaker niet-melanoom huidkanker gehad hebt kan het de moeite waard zijn om de dermatoloog te vragen naar supplementen met niacinamide. Er is dus bewijs dat orale niacinamide kan helpen bij de gezondheid van de huid in deze specifieke situatie. Maar is topische niacinamide ook helpend?

Acné, rosacea en andere huidontstekingen

De ontstekingsremmende eigenschappen maken Niacinamide een aantrekkelijke behandeling voor huidontstekingen zoals acné. In feite, tijdens twee dubbelblinde onderzoeken (één gepubliceerd in 2013 en de andere in 1995, beide in het International Journal of Dermatology) behandelde een actueel preparaat van 4% niacinamide matige acné net zo goed als 1% clindamycine (en actueel antibioticum dat gewoonlijk wordt voorgeschreven bij acné), wanneer het tweemaal daags gedurende acht weken genomen werd.
Andere onderzoeken suggereren dat 2% topische niacinamide ook de talgproductie vermindert. Dit kan voordelig zijn voor mensen met acné. Daarnaast zeggen beide dermatologen waar we mee gesproken hebben dat niacinamide niet irriterend is in vergelijking met andere behandelingen van acné. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen met een droge of gevoelige huid.
Aanvullend op deze topische preparaten blijken niacinamide supplementen ontstekingen te verminderen bij milde tot matige rosacea en acné, vooral in de gevallen waar orale antibiotica geen optie zijn. Volgens Dr. Zampella en Dr. Ferris zijn de belangrijkste woorden hier ‘mild tot matig’. Ze adviseren bij ernstige gevallen van acné meestal sterkere medicijnen, zoals retinoïden, of systematische steroïden in plaats van vitaminen.
Er is ook beperkt bewijs dat topische niacinamide kan helpen de functie van het stratum corneum, de beschermende buitenste laag van de opperhuid, te herstellen. Dit kan bijdragen aan de ontstekingsremmende effecten.

Problemen met pigment, fijne lijntjes en rimpels

Er zijn weinig klinische onderzoeken gedaan naar de effecten van niacinamide op fijne lijntjes en rimpels. Het bewijs is hier dus schaars. Toch zijn er een aantal onderzoeken. In een onderzoek wat in 2004 in de International Journal of Cosmetic Science gepubliceerd werd lieten onderzoekers bijvoorbeeld 50 vrouwen (blank, tussen de 40 en 60 jaar) een moisturizer met 5% niacinamide gebruiken op de helft van hun gezicht en een placebo op de andere helft. Dit deden ze 12 weken lang. De resultaten toonden aan dat de helft die met niacinamide behandeld was significante verbeteringen toonden in het geval van hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels in vergelijking met de controlekant.
Een andere studie waarbij het gezicht in twee delen gedeeld werd, werd in 2011 gepubliceerd in Dermatology Research and Practice. Hieruit bleek dat een behandeling met 4% niacinamide minder effectief was dan een behandeling met 4% hydrochinon (meestal beschouwd als de gouden standaard). Dit was bij de behandeling van melasma, gedurende 8 weken bij 27 deelnemers. Om specifiek te zijn zag 44% van de patiënten goede tot uitstekende resultaten met niacinamide en 44% zag hetzelfde met hydrochinon. De niacinamide was dus niet ineffectief en het bracht minder bijwerkingen (18% van de deelnemers had bijwerkingen) dan de hydrochinon (29% had daarvan bijwerkingen).

Toch wordt niacinamide in de meest recente onderzoeken vaak gecombineerd met andere topische medicijnen, niet alleen. Dit maakt het lastig om te bepalen hoe effectief het op zichzelf is. Als we kijken naar het bestaande bewijs dan wijst onderzoek uit dat voorgeschreven retinoïden (en zonnebrand) of andere antioxidanten zoals vitamine C meer voor hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels zal doen dan niacinamide. Als jouw huid echter te gevoelig is voor deze optie, of als je, om wat voor reden dan ook, zoekt naar een zachtere oplossing, dan kan niacinamide helpend zijn.

Starten met niacinamide

Topische niacinamide toevoegen aan jouw huidverzorgingsritueel is eenvoudig en heeft weinig risico’s: koop een product met niacinamide en gebruik dat zoals voorgeschreven wordt. Sommige mensen ervaren lichte irritatie, deze gaat vaak weg nadat het product meer gebruikt wordt. (Als dit niet zo is, of als je vragen hebt over de bijwerkingen die je ervaart, vraag dan jouw dermatoloog om advies.)
Er is geen topische niacinamide op recept verkrijgbaar maar jouw dermatoloog kan misschien toevoegen aan andere medicatie in een proces dat ‘bereiding’ genoemd wordt. Volgens Dr. Ferris kan het goedkoper zijn als je naar een apotheek gaat die gespecialiseerd is in samengestelde medicijnen. De kosten zijn afhankelijk van jouw verzekering en de apotheek in jouw regio. Je dermatoloog kan je hier meer over vertellen.
Onthoud wel dat, hoewel het niet waarschijnlijk is dat je last krijgt van niacinamide, het geen wondermiddel is. Als je verwacht dat niacinamide het antwoord is op al jouw problemen, dan kun je teleurgesteld worden. “Niet alles wat rood is op je gezicht wordt acné of rosacea,” herinnert Dr. Ferris ons, “zorg ervoor dat je de juiste diagnose hebt voordat je met een behandeling begint.” Een dermatoloog kan je helpen om te beslissen of niacinamide het proberen waard is of dat er misschien een andere optie is die beter is voor jou en jouw huid.