Salicylzuur

SOURCE

Is een organische verbinding bestaand uit een functionele carbonzuurgroep en een functionele hydroxylgroep die worden gescheiden door twee koolstofatomen.

ZIT IN

  • Active Control Solution

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur dat veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, om de structuur van de huid zichtbaar te verbeteren, de tekenen van veroudering te verminderen en de celvernieuwing te stimuleren (waardoor je minder last hebt van onzuiverheden). Salicylzuur wordt vaak gebruikt in anti-aging producten, of producten tegen acné.

Salicylzuur is de meest gebruikte bèta-hydroxyzuur (of BHA) in cosmetica en huidverzorgingsproducten. BHA’s zijn een klasse van zuren die de huid scrubben, dode huidcellen verwijderen en viezigheid en oliën verwijderen. Hierdoor zijn BHA’s een geweldig ingrediënt tegen onzuiverheden of acné. Omdat ze dode huidcellen verwijderen helpen ze tegen breakouts. Dit exfoliërende effect helpt de structuur van de huid en de fijne lijntjes gladder te maken. Healthline schrijft in hun artikel dat Salicylzuur regelmatig gebruikt wordt in behandelingen en producten tegen acné.
Salicylzuur wordt verkregen uit de schors van wilgen. Het actieve extract van de bast is Salicine, genoemd naar de Latijnse naam voor de witte wilg (Salix Alba). Als het in cosmetica en huidverzorging gebruikt wordt, dan is het vaak geproduceerde Salicylzuur.

In termen van de chemie is Salicylzuur een organische verbinding bestaand uit een functionele carbonzuurgroep (-COOH) en een functionele hydroxylgroep (-OH) die worden gescheiden door twee koolstofatomen. Bij Salicylzuur zijn zowel de hydroxyl- als de carbonzuurgroepen direct gebonden aan een aromatische benzeenring, in plaats van langs een lineaire koolstofketen.

  • De storing:Salicylzuur
  • Het goede: Salicylzuur helpt de huid te scrubben en dode huidcellen te verwijderen. Dit helpt zichtbaar tegen onzuiverheden en fijne lijntjes.
  • Het minder goede: Net als veel zuren die in formules van cosmetica en huidverzorging gebruikt worden, kan ook Salicylzuur irritatie, droogheid en schilfers veroorzaken.
  • Voor wie is het? Alle huidtypen, behalve mensen met een allergie ervoor.
  • Synergetische ingrediënten: Werkt goed met de meeste ingrediënten.
  • Let op: Irritaties en gevoeligheid.

WHAT IT DOES

Salicylzuur stat bekend vanwege de eigenschap om acné en puistjes te verminderen. Het zit dan ook in veel producten tegen acné. Om te begrijpen hoe Salicylzuur helpt tegen acné, leggen we eerst uit wat acné veroorzaakt.

Acné

De eerste stap in de vorming van een puistje is talg. Talg komt van nature voor en is een vettige stof die de huid en het haar hydrateert, smeert en beschermt. Talgproductie is een normaal proces maar teveel talg leidt tot verstopte poriën. Als de poriën in de huid niet exfoliëren wordt de ontwikkeling van acné verder geactiveerd. Als een porie verstopt raakt, vermenigvuldigt een bacterie genaamd Propionibacterium Acnes zich in de porie. Hierdoor raakt de porie ontstoken en ontstaat er puistjes.
Afhankelijk van de ontwikkeling van acné moet een effectieve behandeling het talgniveau in balans brengen, de Cutibacterium Acnes verminderen (voorheen Propionibacterium Acnes bacteriën) en ontstekingen verminderen. Onderzoeken wijzen uit dat Salicylzuur bij al deze drie acties werkzaam is.
Salicylzuur brengt de talgproductie weer in balans omdat het oplosbaar is in lipiden of olie. Het dringt daardoor diep in de poriën die met talg gevuld zijn. Het exfolieert de poriënvoering waardoor verstopt vuil en olie losgemaakt wordt. Daarna helpt het dit vuil en deze olie weg te spoelen. Ook helpt Salicylzuur tegen acné vanwege de antibacteriële werking. Salicylzuur heeft de mogelijkheid om de productie van verschillende aspecten die nodig zijn voor bacteriële reproductie (zoals fibrinogeen, fibronectine en alfa-hemolyse), te remmen. Hierdoor neutraliseert Salicylzuur de bacterie C. Acnes, die zichtbaar wordt als puistjes. Tot slot werkt Salicylzuur ontstekingsremmend. Ontstekingen maken breakouts erger, dus Salicylzuur is de ideale behandeling.

Anti-aging

Naast het behandelen van acné wordt Salicylzuur ook vaak in huidverzorgingsproducten tegen veroudering gebruikt, om de huid te verlichten. Het werkt als scrub door keratine zachter te maken en op te lossen waardoor dode huidcellen op een natuurlijke manier afgestoten kunnen worden. Onderzoek wijst uit dat de exfoliërende eigenschappen van Salicylzuur fijne lijntjes en rimpels zichtbaar kunnen verminderen. Na verloop van tijd helpt het exfoliëren de dikheid van de laag dode huidcellen te verminderen, waardoor de huid lichter en stralender wordt.

QUESTIONS

Is Salicylzuur veilig?

Salicylzuur is goedgekeurd door de US Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik in OTC-geneesmiddelen. Het wordt gezien als veilig en effectief medicijn tegen acné, en mag ook gebruikt worden in OTC-geneesmiddelen voor het verwijderen van eelt en wratten, en geneesmiddelen tegen roos.

Goed gedocumenteerde bijwerkingen van producten die Salicylzuur bevatten, zijn onder meer een prikkend, branderig gevoel, droogheid en schilfers. Als je een gevoelige huid hebt, dan moet je voorzichtig zijn met het gebruik van producten met Salicylzuur. Volgens de Mayo Clinic kunnen mensen die producten met Salicylzuur gebruiken, de volgende producten beter niet op hetzelfde gebied gebruiken: schurende zeep of reinigingsmiddelen, alcoholhoudende preparaten, Benzoylperoxide, Resorcinol, Zwavel, Tretinoïne, cosmetica of zepen die de huid uitdrogen, medicinale cosmetica en andere medicijnen voor de huid.
Door zijn exfoliërende eigenschappen maakt Salicylzuur de huid gevoeliger voor zonlicht. Hierdoor raadt de FDA aan om een zonnebrand met SPF 30 of hoger te gebruiken als je producten gebruikt die Salicylzuur bevatten.