Shea
boter

SOURCE

Is gewonnen uit de noten van de Karitéboom

ZIT IN

  • Derma Max Brightening Cream

Waarschijnlijk ben je bekend met de voordelen van Shea boter als je een droge of schilferige huid hebt. Shea boter heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik en staat bekend vanwege de hydraterende, antioxiderende en anti-aging eigenschappen.
Shea boter is een plantaardig vet, gewonnen uit de noten van de Karitéboom, die oorspronkelijk uit Afrika komt. De Shea noten worden licht gekookt en in de zon gedroogd voordat ze tot een pasta vermalen worden. Ten slotte wordt het vet uit de pasta gehaald en door karnen in boter omgezet. Het is vaak geel van kleur als het rauw is. De behandelde versies kunnen ivoor of wit van kleur zijn. Shea boter is een natuurlijk, uit planten verkregen, ingrediënt en bevat verschillende oliën en vetten. Shea boter bevat oliezuur (40-60%), stearinezuur (20-50%), linolzuur (3-11%), palmitinezuur (2-9%) en arachidezuur (minder dan 1%). Ook bevat Shea boter allantoïne en de vitaminen E, A en D. Shea boter heeft vergelijkbare anti-aging eigenschappen als groene thee, een andere plantaardige antioxidant.

Shea boter wordt gebruikt in verschillende typen producten, zoals lippenbalsem, moisturizer, badproducten, zonnebrand en haar conditioners. Ook wordt het gebruikt om zeep te maken, in kleine hoeveelheid omdat het veel componenten bevat die zich niet lenen om in zeep te worden omgezet.

  • Het goede: Helpt de huid te beschermen en de natuurlijke barrière van de huid te behouden. Verbetert de huid met antioxiderende eigenschappen en hydrateert de huid.
  • Het minder goede: Zoals veel natuurlijke ingrediënten is het belangrijk waar het ingrediënt geoogst wordt, of het duurzaam is en in welke omstandigheden het oogsten heeft plaatsgevonden. Zoek naar merken die ethisch en duurzaam oogsten.
  • Voor wie? Alle huidtypen, vooral de droge huid.
  • Synergetische ingrediënten: Werkt goed met de meeste ingrediënten op oliebasis.
  • Let op: Congestieve huid, congestie kan verergeren als je Shea boter in hoge concentratie gebruikt.

WHAT IT DOES

Shea boter wordt vooral gebruikt vanwege de hydraterende eigenschappen, het beschermen van de barrière van de huid en het voorkomen van vochtverlies. Het heeft ook antioxiderende en anti-aging eigenschappen en helpt het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Hydraterend

Shea boter is een moisturizer die de huid verzacht en kalmeert. Omdat Shea boter op lichaamstemperatuur smelt creëert het een beschermend laagje op de huid. Deze laag helpt om vochtverlies te voorkomen.
In feite is het bewezen dat Shea boter beter is dan een minerale olie, dat vaak gebruikt wordt om TEWL (Transepidermaal Waterverlies) te voorkomen. Transepidermaal Waterverlies treedt op wanneer de huid blootgesteld wordt aan slechte omstandigheden en als de barrière van de huid verstoord wordt. De huid verliest dan vocht aan de omgeving. Hierdoor raakt de huid uitgedroogd en wordt deze dof.

Verjongend

Naast de hydraterende eigenschappen kan Shea boter ook het uiterlijk van een verouderende huid verbeteren, vanwege de niet-verzeepbare componenten. Ee onderzoek gepubliceerd in het Journal Phytotherapy Research bepaalde dat de niet-verzeepbare componenten van avocado- en sojaboonolie de synthese van collageen en elastinevezels stimuleert, waardoor de huid minder snel veroudert. De niet-verzeepbare componenten van Shea boter lijken dezelfde eigenschappen te hebben op het gebied van verjonging. Samen met de antioxiderende eigenschappen die de vitamine E aan Shea boter geeft, kan dit zichtbaar helpen tegen veroudering.

Barrière van de huid

De natuurlijke barrière van de huid is een belangrijk deel van de manier waarop het vochtniveau behouden wordt in de huid en de huid zichzelf beschermt tegen allergenen en bacteriën. De huidbarrière bestaat uit de bovenste lagen van de huid, de natuurlijke oliën en de Natural Moisturizing Factor (NMF, Natuurlijke Hydraterende Factor) die de huid produceert. Als aanvulling op vetzuren, die te vinden zijn in onze natuurlijke oliën, bevat de barrière ceramiden en cholesterol.
Verstoring van deze barrière veroorzaakt eczeem, dermatitis en psoriasis. Shea boter helpt de natuurlijke barrière te behouden. Het hydrateert, beschermt en maakt de huid stevig. De grote hoeveelheid triglyceriden en vetzuren in Shea boter helpen de natuurlijke barrière beter te functioneren.
Eén onderzoek naar de beschermende eigenschappen van Shea boter, testte door de armen van deelnemers te wassen in water met ethanol. Ethanol droogt de huid uit en verstoort de huidbarrière. Tijdens het onderzoek werd ook getest of Shea boter, in vergelijking met minerale oliën, beter hielp bij het herstel van de huid. Binnen twee uur zagen onderzoekers dat Shea boter de huid totaal herstelde van Transepidermaal Waterverlies. Na drie tot vier uur verbeterde Shea boter de barrière van de huid. Bij de minerale olie was het herstel langzamer en de startwaarden werden niet gehaald.
Een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Allergy en Clinical Immunology vergeleek de effecten van Shea boter met Vaseline of Vaseline voor de behandeling van eczeem. Op een schaal van nul tot vijf (nul staat voor helder en vijf voor ernstig zieke) bracht Shea boter een drie naar een één, terwijl Vaseline van de drie slechts een twee wist te maken. Het onderzoek concludeerde dat Shea boter effectief verzachtend werkt tegen eczeem. Het is belangrijk om in gedachten te houden dt een paar onderzoeken geen therapeutische toepassing aangeven, maar onderzocht hebben of Shea boter de droge huid kan ondersteunen.