Tea Tree
Olie

SOURCE

Tea Tree

ZIT IN

  • Active Control Solution
  • Active Control Moisturizer
  • Active Control Cream
  • Tea Tree Complex 60% Ampoule
  • Bio Cell Purifying Fluid

Tea Tree Olie voor de huid: werkzaamheid, 7 voordelen en toepassingen, bijwerkingen, alternatieven
Tea Tree Olie is een etherische olie die veel stoffen bevat die bewezen voordelen hebben voor de huid.
Als het topicaal gebruikt wordt, dan heeft deze natuurlijke stof geen nadelige bijwerkingen.
Deze populaire etherische olie kan gebruikt worden om specifieke huidproblemen te behandelen, of onderdeel zijn van een dagelijkse routine om de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

Tea Tree Olie wordt al honderden jaren gebruikt als huid-tuin-en-keuken-oplossing voor tal van kwalen. De laatste jaren heeft academisch onderzoek naar het vermogen om te helpen bij bepaalde huidproblemen echter veel bewijs rond deze etherische olie verzameld. Tea Tree Olie is een goed alternatief voor veel traditionele behandelingen.

WHAT IT DOES

Er zijn veel voordelen van Tea Tree Olie voor huidproblemen. Naast dat het een natuurlijke stof is die geen grote bijwerkingen geeft, is het een effectieve behandeling voor verschillende huidcondities, zowel anekdotisch als wetenschappelijk vastgesteld. Hieronder staan de meest voorkomende huidcondities waar Tea Tree Olie verbetering voor kan geven.

Acné

Eén van de meest voorkomende toepassingen van Tea Tree Olie is als veilige, natuurlijke remedie bij milde tot matige acné. Het is een populaire keus omdat deze etherische olie het aantal laesies kan verminderen zonder het gezonde huidmicrobioom rond de te behandelen puistjes aan te tasten.
Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de effecten van Tea Tree Olie bij het verminderen van acné. De resultaten zijn doorgaans goed geweest. Een dergelijk onderzoek stelde bijvoorbeeld vast dat het aanbrengen van gel met 5% Tea Tree Olie op acné effectief bleek te zijn voor milde tot matige acné.
Een ander academisch onderzoek wees uit dat deze olie net zo effectief is in het verminderen van acné als benzoylperoxide, de meest voorkomende anti-acné medicatie die momenteel op de markt te verkrijgen is.
Voordelen: goedkoop en relatief effectief als conventioneel medicijn in de behandeling tegen acné. In tegenstelling tot zijn farmacologische tegenhangers, is Tea Tree Olie echter een volledig natuurlijk product dat geen agressieve chemicaliën bevat die de huid kunnen irriteren.
Nadelen: Het duurt soms langer dan bij farmaceutische tegenhangers om resultaten te produceren.

Littekens van acné

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het vermogen van Tea Tree Olie om de zichtbaarheid van littekens door acné te verminderen. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat dit kan.
In tegenstelling tot puistjes zitten de meeste littekens van acné diep in de huid en worden ze donkerder als we ouder worden en blootgesteld worden aan zonlicht. Tea Tree Olie minimaliseert acné (hypertrofisch) tot op zekere hoogte, maar het is niet bewezen effectief in het verminderen van littekens van acné, die onder de opperhuid zitten.
Voordelen: de ontstekingsremmende eigenschappen van Tea Tree Olie kunnen indirect effect hebben op de zichtbaarheid van littekens door acné, maar dit is niet genoeg reden om deze olie met dit doeleinde te kopen.
Nadelen: er zijn geen bewezen nadelige effecten op littekens door acné.

Hyperpigmentatie of donkere vlekken

Omdat het betrekking heeft op de gezondheid van de huid, komt veel van de geneeskrachtige waarde van Tea Tree Olie voort uit het vermogen om de genezing van wonden en vlekken te voorkomen en te versnellen. Er is echter ook reden om aan te nemen dat het kan helpen bij donkere vlekken en bepaalde pigmentatieproblemen.
Sommige onderzoeken hebben geconcludeerd dat theeboomolie even effectief is in het verminderen van acne-laesies als benzoylperoxide. Antiseptische eigenschappen die de bacteriën doden die gepaard gaan met snijwonden en vlekken, leiden tot snellere genezing; hoe sneller een wond geneest, hoe kleiner de kans dat er een donkere vlek achterblijft.
Andere eigenschappen in deze olie kunnen ook helpen bij pigmentatieproblemen, omdat donkere en rode vlekken vaak verheven en hobbelig zijn als gevolg van een ontsteking. Als ontstekingsremmer vermindert het de ernst van deze vlekken, waardoor eventuele aanhoudende pigmentatieproblemen die daardoor worden veroorzaakt, mogelijk worden geminimaliseerd.
Voordelen: Geen negatieve bijwerkingen.
Nadelen: net als bij conventionele actuele medicijnen die worden gebruikt om donkere vlekken te verminderen en pigmentatie aan te pakken, is tea tree olie in het beste geval waarschijnlijk slechts marginaal effectief voor dit doel.

Huiduitslag, snijwonden en oppervlakkige wondgenezing

Tea Tree Olie bevat verschillende stoffen die helpen bij de heling van schaafwonden en andere oppervlakkige wonden. Hoewel er tot op de dag van vandaag relatief weinig onderzoek is gedaan naar de wondgenezing met behulp van Tea Tree Olie, hebben deze onderzoeken laten zien dat deze olie de genezing versnelt.
De specifieke eigenschappen die het meest gunstig zijn in dit opzicht, zijn de pijnstillende, antibacteriële, antischimmel-, ontstekingsremmende, antimicrobiële, antiparasitaire, antiseptische en antivirale eigenschappen. Gecombineerd zorgen deze eigenschappen ervoor dat de olie de huid helpt bij het reinigen van oppervlakkige wonden en het voorkomen van infecties. Daarnaast bevordert Tea Tree Olie de genezing.

Steelwratjes

Hoewel er geen gepubliceerde onderzoeken zijn uitgevoerd naar het vermogen van Tea Tree Olie om steelwratjes te verminderen, zijn er theorieën en anekdotisch bewijs dat suggereert dat dit zou kunnen. Er wordt gedacht dat, omdat Tea Tree Olie acné-laesies opdroogt, het hetzelfde zal doen voor steelwratjes.

Droge huid en eczeem

Tea Tea Tree Olie bevat verschillende eigenschappen die helpen tegen eczeem. Als ontstekingsremmer vermindert het irritatie en de antiseptische eigenschappen kalmeren de huid.
Tea Tree Olie wordt gezien als de beste etherische olie om eczeem mee te behandelen. Minimaal één onderzoek bewees dat deze olie effectiever is dan crèmes met zinkoxide en clobetasonbutyraat in de behandeling tegen eczeem.
De ontstekingsremmende en andere medicinale eigenschappen maken van Tea Tree Olie een effectieve behandeling tegen eczeem, en bieden mensen met een heel droge huid ook verlichting door de jeuk en irritaties te verminderen.

Schimmelinfecties

Onderzoeken hebben uitgewezen dat Tea Tree Olie een goede behandeling is bij verschillende schimmelinfecties, zoals ringworm, voetschimmel, teennagelschimmel en candida.

QUESTIONS

Waarom wordt Tea Tree Olie in huidverzorgingsproducten gebruikt?

Tea Tree Olie is een populaire etherische olie die veel mensen prefereren als alternatief voor meer conventionele huidverzorgingsbehandelingen. Het is een zachtere behandeling die geen bijwerkingen heeft en daardoor de huid minder irriteert.
Deze olie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt (gezondheid en medicinaal), inclusief het helen van acné, koortslippen en oppervlakkige wonden. Het kalmeert de droge, jeukende huid.
Tea Tree Olie kan direct op vlekken gebruikt worden, voor directe verlichting en genezing. Of meer algemeen, tweemaal per dag om de gehele gezondheid van de huid (en het uiterlijk van de huid) te verbeteren.

Wie moet Tea Tree Olie vermijden?

Iedereen die geen negatieve reactie had toen de olie op een klein stukje huid gebruikt werd, kan de olie veilig gebruiken.

Hoe gebruik je Tea Tree Olie op de huid?

Het aanbrengen van Tea Tree Olie op de huid is een veilig en eenvoudig proces. Het is verstandig om de olie van tevoren te verdunnen met een dragerolie.
Als het nog niet verdund is, dan is 2 druppels Tea Tree Olie en 12 druppels van een dragerolie de juiste verhouding (denk hierbij aan kokos-, jojoba- of olijfolie).
Ongeacht van de conditie die je wil behandelen, blijft het proces in essentie hetzelfde: was het te behandelen gebied grondig en breng daarna een paar druppels verdunde Tea Tree Olie aan met een wattenschijfje.
Je kunt er ook voor kiezen om de olie niet te verdunnen maar een paar druppels Tea Tree Olie te mengen met een gezichtscrème. Dit mengsel breng je aan op het te behandelen gebied.
De olie kan tweemaal per dag gebruikt worden, als onderhoud of voor een specifieke huidaandoening (’s ochtends en ’s avonds). Tea Tree Olie is veilig te gebruiken zolang de aandoening niet weggaat.

Effectiviteit

Tea Tree Olie bevat meer dan 100 verschillende stoffen en is rijk aan ontstekingsremmende, schimmeldodende, antiseptische en antimicrobiële eigenschappen. Deze kunnen gebruikt worden om veel voorkomende huidproblemen te behandelen, van het verminderen van de ernst en duur van acné, psoriasis en eczeem, tot het verzachten van genitale herpeslaesies of het genezen van wonden veroorzaakt door bacteriën.
Onder de meer medicinaal heilzame verbindingen die in deze olie worden gevonden, vallen de moleculen die terpenen worden genoemd. De terpenen in Tea Tree Olie hebben antimicrobiële eigenschappen. Eén in het bijzonder (terpinen-4-ol) is erg effectief in het doden van een breed scala een schadelijke micro-organismen, bacteriën, virussen en schimmels.
Terpinen-4-ol verbetert ook de activiteit van de witte bloedcellen, die het lichaam helpen vechten tegen infecties. Door deze eigenschappen is Tea Tree Olie een belangrijke remedie voor verschillende huidproblemen die veroorzaakt worden door bacteriën en schimmels.
Tot op heden zijn er weinig onderzoeken geweest naar Tea Tree Olie en de gezondheid van de huid, bevestigen de onderzoeken die wel uitgevoerd zijn allemaal grotendeels het vermogen van de etherische olie om ontstekingen te verminderen.
In één onderzoek bleek deze etherische olie effectiever dan crèmes met zinkoxide en clobetasonbutyraat bij de behandeling van eczeem.

Tea Tree Olie op het gezicht gebruiken

Was je gezicht altijd voordat je Tea Tree Olie gebruikt. Vermijd het gebied rondom de ogen. Slik de olie niet in, deze kan giftig worden als hij doorgeslikt wordt.
Als je Tea Tree Olie tegen acné gebruikt, combineer dit dan niet met benzoylperoxide voordat je dit getest hebt. Deze combinatie kan een geïrriteerde huid veroorzaken.

Bijwerkingen Tea Tree Olie

Het meest aantrekkelijke van Tea Tree Olie is dat het weinig bijwerkingen geeft. Toch is er altijd een kans op bijwerkingen, zeker als het regelmatig in hoge hoeveelheid gebruikt wordt.

Huidirritaties door Tea Tree Olie

Als je Tea Tree Olie op de huid gebruikt, is het verstandig om het te verdunnen. Bijwerkingen zijn zeldzaam en komen eigenlijk alleen voor bij mensen die hoge concentraties gebruiken. De huid kan dan licht zwellen en geïrriteerd raken. Ook zijn er mensen die allergisch reageren op Tea Tree Olie.
Als je vaak last hebt van acné, dan kan deze olie een droge, prikkende, jeukerige, branderige, rode huid veroorzaken.
Het is daarom verstandig de olie van tevoren te testen op een klein stukje huid. Vooral als je een gevoelige huid hebt die snel allergisch reageert.

Alternatieven voor Tea Tree Olie

Sommige over-the-counter (OTC) alternatieven voor Tea Tree Olie zijn orale en actuele medicatie:
Ontstekingsremmers: aspirine, ibuprofen, hydrocortison en naproxen behandelen eczeem, dermatitis en allergische reacties.
Antischimmelmiddelen: clotrimazol, terbinafine, ketoconazol worden als veilig en effectief beschouwd voor gebruik bij de behandeling van milde tot matige schimmelinfecties van de huid.
Antibacterieel/antimicrobieel: neosporine, bacitracine en polymyxine zijn antibiotica die bacteriën doden en worden vaak gebruikt om infectie bij kleine snijwonden, schaafwonden en brandwonden te voorkomen.
Antiseptisch: isopropyl ontsmettingsalcohol.