Trehalose

SOURCE

Er zijn veel typen organismen die Trehalose kunnen produceren, van bacteriën, gisten, schimmels, insecten, ongewervelde dieren en planten.

ZIT IN

  • Tea Tree Complex 60% Ampoule
  • R20 Intense Multi-Threat Reversing Ampoule
  • +e Epiderma Nova Cell Soothing Mask
  • Derma Regener Cell Cream
  • Derma Max Brightening Serum

Trehalose is een type suiker dat gebruikt wordt in de formules van cosmetica en huidverzorgingsproducten, als moisturizer en antioxidant. Trehalose staat ook bekend als ‘Resurrection Sugar’ omdat het helpt om planten en insecten te doen opleven als ze zich in extreme omstandigheden bevinden. Het woord ‘Trehalose’ is afgeleid van de Bijbelse term ‘Trehala manna’ en van een alternatieve naam voor Trehalose, ‘Mycose’ (de paddenstoelenbron van deze suiker).

Er zijn veel typen organismen die Trehalose kunnen produceren, van bacteriën, gisten, schimmels, insecten, ongewervelde dieren en planten. Zoogdieren produceren geen Trehalose. Na orale inname wordt Trehalose snel afgebroken in glucose, door het enzym Trehalase dat aanwezig is in de darm van herbivoren en alleseters (dus ook de mens). Het veroorzaakt minder pieken in de bloedsuikerspiegel dan glucose.
Een interessante eigenschap van Trehalose is, dat het planten en insecten kan helpen om te ‘herrijzen’ na extreme omstandigheden. Dit is mogelijk omdat Trehalose een uniek vochtstabilisatieproces vertoont dat op vriesdrogen lijkt. Op moleculair niveau heeft Trehalose een cytoprotectief effect op cellen die blootgesteld worden aan verschillende stressoren, waaronder oxidatieve schade en uitdroging door temperatuurverandering. Van mitochondriën, een bestanddeel van de cellen, ingevroren met Trehalose, is aangetoond dat ze de meeste van hun biologische eigenschappen behouden, zoals ATP-synthese en membraanintegriteit.

  • Het goede: Trehalose helpt om de huid te hydrateren en vocht op te slaan in de huid. Het werkt ook als antioxidant en helpt de huid te beschermen tegen veroudering en beschadiging door de zon.
  • Minder goede: Niks.
  • Voor wie? Alle huidtypen, behalve degene die er allergisch voor zijn.
  • Synergetische ingrediënten: Werkt goed met de meeste ingrediënten
  • Let op: Meer onderzoek naar de relatie tussen Trehalose en de huidbarrière.

WHAT IT DOES

In cosmetica en huidverzorgingsproducten hydrateert Trehalose. Het beschermt ook de huid en werkt als antioxidant.

Hydraterend

Trehalose hydrateert de huid omdat het de samenstelling van Natural Moisturizing Factor reflecteert. Natural Moisturizing Factor vind je in de opperhuid. Het is een uitgebreide groep stoffen, waaronder aminozuren, PCA, lactaten, suikers, zouten, ureum en peptiden. Al deze stoffen werken samen om het huidoppervlak heel, soepel en gehydrateerd te houden.
Als we ouder worden kan de vochtinbrengende factor (Natural Moisturizing Factor) uitgeput raken. Regelmatige blootstelling aan sensibiliserende ingrediënten, zoals uitdrogende reinigingsmiddelen en gedenatureerde alcohol, kan deze vochtinbrengende factor ook aantasten. Het resultaat is een zichtbaar droge, strakke, schilferige huid.
Als suiker bootst Trehalose de suikers na die in de vochtinbrengende factor zitten, waardoor het de huid effectief hydrateert. De huidbarrière is een belangrijk onderdeel en beschermt de huid tegen bacteriën en allergenen, en behoudt het vochtniveau van de huid.

Bescherming

Naast het hydrateren van de huid beschermt Trehalose ook de belangrijke cellulaire onderdelen. Het vormt speciale structuren boven het celmembraan die moleculaire structuren beschermen tegen beschadiging of vernietiging. Als Trehalose in contact komt met water, dan wordt er een kristallijne structuur gecreëerd met deze aangrenzende watermoleculen. Trehalose wijzigt de structurele en dynamische eigenschappen van water en vormt een unieke entiteit met watermoleculen. Hierdoor zijn ze beter in staat om de biologische structuren van de huid te beschermen.

De natuurlijke beschermende functies van Trehalose helpen de huid en het haar te beschermen tegen schade door omgevingsfacturen zoals UV-straling, stedelijke vervuiling, rook en irriterende stoffen. Bovendien is aangetoond dat Trehalose fibroblasten, de cellen in het bindweefsel die collageen produceren, beschermt tegen uitdroging. Deze eigenschappen maken van Trehalose een ideaal ingrediënt in formules voor de gevoelige huid. Factoren zoals zon, wind, extreme temperaturen en droge omstandigheden veroorzaken vaak een droge huid.

Antioxidant

Trehalose werkt ook als antioxidant. Hoewel de onderliggende moleculaire mechanismen onduidelijk blijven, werkt Trehalose wel antioxiderend. In het algemeen neutraliseert een antioxidant vrije radicalen. Vrije radicalen worden door oxidatieve stress geproduceerd. Oxidatieve stress is een normaal onderdeel van het functioneren van een cel maar kan verergerd worden door UV-schade, leeftijd en omgevingsfactoren. Vrije radicalen beschadigen de huid en worden gelinkt aan veel zichtbare tekenen van veroudering. Antioxidanten zijn in staat om de oxidatieve schade door vrije radicalen te beperken.

QUESTIONS

Is Trehalose veilig?

Trehalose wordt gezien als een veilig ingrediënt voor in cosmetica en huidverzorgingsproducten. Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat Trehalose negatieve bijwerkingen heeft. Trehalose wordt gezien als een ingrediënt met weinig risico op schade. Dit stelt de Cosmetics Database, die Trehalose classificeren als ‘naar verwachting niet potentieel schadelijk of toxisch’.