Vitamine E

ZIT IN
- Derma Regener Moisturizer
Als je denkt aan ingrediënten van anti-aging crèmes, dan denk je waarschijnlijk aan retinol, peptiden en hyaluronzuur. Maar vitamine E dan? Vitamine E is misschien niet het meest opwindende huidverzorgingsingrediënt maar het speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde, jeugdige huid. Je moet echter wel een paar dingen weten voordat je een vitamine E crème gaat gebruiken op jouw huid. Wat is vitamine E bijvoorbeeld precies? Welke voordelen heeft vitamine E voor de huid? Wie zou vitamine E moeten gebruiken en wie moet het juist vermijden? Wij hebben de antwoorden op deze vragen, en meer!

Derma Regener Moisturizer
54.00€WHAT IT DOES
Wat zijn de voordelen van vitamine E voor de huid?
Vitamine E komt van nature voor in de menselijke huid en wordt beschouwd als de belangrijkste in lipiden (vet) oplosbare antioxidant in de huid. Vanwege zijn rol in het behouden van een gezonde huid wordt vitamine E al meer dan 50 jaar in verschillende typen huidverzorgingsproducten gebruikt. Welke voordelen heeft vitamine E voor de huid? Hieronder vind je 4 voordelen van het gebruik van een crème met vitamine E:
Krachtige antioxidant
Eén van de belangrijkste redenen om een crème met vitamine E te gebruiken is de antioxiderende eigenschap. Vitamine E wordt geclassificeerd als een ‘ketenbrekende’ antioxidant, vanwege zijn rol bij het belemmeren van een kettingreactie bij vrije radicalen. Specifiek werkt vitamine E door een waterstofatoom af te geven aan vrije radicalen. Hierdoor worden hun schadelijke effecten geminimaliseerd. Omdat vitamine E oplosbaar is in vet wordt het opgenomen in celmembranen om deze te beschermen tegen oxidatieve stress. Dit is belangrijk omdat vrije radicalen instabiel zijn. Het zijn reactieve moleculen die bijdragen aan de tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels, een uitgezakte huid en ouderdomsvlekken.
Helpt andere antioxidanten beter presteren
Vitamine E wordt een krachtigere antioxidant als het gecombineerd wordt met ascorbinezuur (vitamine C). Hierdoor worden de vitaminen C en E gezien als ‘netwerk antioxidanten’. Een publicatie in het tijdschrift Dermatologic Therapy legt uit: “Omdat vitamine C geoxideerde vitamine E regenereert, is de combinatie in een cosmeceutische formule synergetisch, vooral bij UV-bescherming.” Bovendien laten recente onderzoeken zien dat vitamine A en UVA-bescherming verbetert, waar vitamine E effectiever is in de bescherming tegen UVB-stralen. Als deze vitaminen gecombineerd worden, dan is er een betere bescherming tegen UVA- en UVB-straling, als het onder zonnebrand gedragen wordt.
Beschermt tegen UV-straling
Volgens een publicatie in het tijdschrift Nutrients kan vitamine E de huid beschermen tegen UV-straling. Er is bewijs dat het plaatselijk aanbrengen van vitamine E (vooral alfa-tocoferol), een fotobeschermende werking heeft tegen schade door UV-straling, zoals erytheem (roodheid) en oedeem (zwelling). Bovendien beschermt alfa-tocoferol ook tegen reacties op chronische blootstelling aan UVA- en UVB-straling, zoals rimpels en huidkanker.
Versterkt de huidbarrière
Aanvullend op de antioxiderende eigenschappen: vitamine E versterkt de beschermende functie van de huid door deze gehydrateerd te houden. Als je tocoferol aanbrengt op de huid via de talgklieren, dan verbetert het waterbindend vermogen en wordt het stratum corneum (de bovenste laag van de huid) gehydrateerd. Het wordt ook gezien als een effectief ingrediënt dat de huid beschermd en atopische dermatitis (eczeem) behandeld.
QUESTIONS
Wat is vitamine E precies?
Wist jij dat de term ‘vitamine E’ eigenlijk refereert naar een groep van acht voedingsstoffen die allemaal ongeveer dezelfde structuur hebben maar heel verschillende functies? Het zijn vier tocoferolen en vier tocotriënolen en al deze verbindingen worden terecht aangeduid als ‘vitamine E’. Van deze acht verbindingen is alfa-tocoferol de meest voorkomende en biologisch actieve vorm in het menselijk lichaam.

Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E dan merk je al snel dat er niet letterlijk ‘vitamine E’ in de ingrediëntenlijst staat. Waarschijnlijk staat er één van deze veel voorkomende vormen van vitamine E: d-alfa-tocoferol, d-alfa-tocoferylacetaat, dl-alfa-tocoferol en dl-alfa-tocoferylacetaat. Het voorvoegsel ‘d’ voor de ‘alfa’ geeft aan dat het ingrediënt afgeleid is van natuurlijke bronnen, zoals plantaardige oliën, noten of zaden. Het voorvoegsel ‘dl’ geeft aan dat het ingrediënt gemaakt is op synthetische basis. Onderzoek heeft uitgewezen dat natuurlijke vormen van tocoferol effectiever zijn dan de synthetische, maar beide hebben een antioxiderende werking.
Wie met een crème met vitamine E op de huid gebruiken, en wie moet het juist vermijden?
Een crème met vitamine E kan voordelig zijn voor bijna elk huidtype. Mensen met een verouderde huid kunnen een vitamine E crème gebruiken vanwege de antioxiderende eigenschappen waardoor fijne lijntjes en rimpels voorkomen kunnen worden. Als je een droge huid of eczeem hebt, dan helpt een vitamine E crème omdat het de beschermende laag op de huid versterkt en ervoor zorgt dat de huid vocht beter vast kan houden. Tot slot, als je veel tijd doorbrengt in de zon, dan kun je de huid beter beschermen door een vitamine E crème te dragen onder je zonnebrandcrème.
Is er dan ook iemand die de vitamine E crème juist moet vermijden? Het blijkt dat vitamine E zich als een allergeen kan gedragen (dit is wel ongebruikelijk). Dit houdt in dat mensen met een zeer gevoelige huid de crème beter eerst kunnen testen. Als je een vette huid hebt of gevoelig bent voor acné, dan kun je ook beter geen crème met vitamine E gebruiken. Weet je nog dat we uitgelegd hebben dat vitamine E oplosbaar is in vet? Dat houdt in dat het makkelijk in de poriën trekt en de poriën kan verstoppen. Vooral als je al last hebt van een vette huid. Een kleine hoeveelheid vitamine E kan geen kwaad, maar hogere concentraties vitamine E in huidverzorgingsproducten dragen bij aan verstopte poriën en breakouts van acné.
Kun je vitamine E op littekens gebruiken?
Een crème met vitamine E wordt vaak aangeraden om littekens te voorkomen en te behandelen. Het is een vitamine, dus het is een veilige en natuurlijke manier om littekens te behandelen, toch? Helaas heeft de wetenschap anders bewezen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vitamine E niet helpt bij littekens, en de littekens zelfs kan verergeren. De onderzoekers Baumann en Spencer hebben bijvoorbeeld een onderzoek gedaan naar het effect van het aanbrengen van vitamine E op het cosmetische uiterlijk van littekens na huidkanker. Na 4 weken was bij 90% van de patiënten het litteken niet verbetert, bij sommige was het zelfs slechter. De reden hiervoor is een type allergische reactie, contact dermatitis genaamd. Dit kan lettekenvorming verergeren. Het mag duidelijk zijn dat vitamine E een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van jouw huid, maar je kunt dus ook teveel van het goede krijgen.