Ingredients

Wat is Retinol: de beginnershandleiding voor antiverouderingsproducten

weet dat u al weet over retinol. Ik weet dat je het in drogisterijen hebt gezien, erover hebt gehoord op tv en hebt geluisterd naar je beste vriendin die erover gutst elke keer dat ze huidverzorging ‘opnieuw ontdekt’. De retinol-hype is echt. Maar weet u echt wat retinol doet? Weet je echt waarom je het zou moeten gebruiken, of waarom de meeste dermatologen het als pure magie beschouwen? Weet je eigenlijk wel hoe je het moet toepassen?

Ik ga je gang en denk dat je antwoorden volmondig zijn: “Umm, soort van? Niet echt? Nee?” En hey, dat is prima. Omdat ik hier ben om alles af te breken wat je ooit wilde – en nooit wist dat je wilde – weten over retinol, zodat je snel kunt profiteren van al zijn gladmakende, verhelderende, verstevigende en puistjes-dodende voordelen, zonder dat hardcore je irriteert. huid.

Bekijk voordat je verder leest deze voor-en-na (link) retinolfoto en je hoeft niet meer te overtuigen dat dit spul serieus next-level is. De resultaten spreken voor zich. Nu is het tijd om kennis te maken met retinol.

Maar eerst is dit precies wat retinol doet:

Voorkomt rimpels

Het verzacht niet alleen uw huidige fijne lijntjes en rimpels, maar minimaliseert ook de nieuwe die zich vormen.

Verheldert een doffe huid

Het exfolieert op cellulair niveau en onthult een helderdere, gladdere en, letterlijk, nieuwere huid.

Behandelt acne

Het reguleert niet alleen de vette huid, maar voorkomt ook dat de poriën verstopt raken, wat resulteert in minder mee-eters, cysten en puistjes.

Vervaagt donkere vlekken

Na verloop van tijd zal het je teint egaliseren, zonnevlekken vervagen, acnelittekens, hyperpigmentatie en donkere vlekken.

FEIT # 1: Retinol vertraagt ​​het verouderingsproces van uw lichaam.

Tot het begin van de dertig worden je cellen elke 28 dagen omgedraaid, waardoor een nieuwe laag onaangetaste, ongerepte huid ontstaat ”, zegt dermatoloog Mona Gohara, MD, associate clinical professor aan de Yale University. “Maar nadat je halverwege de 30 bent, vertraagt ​​je celregeneratie, en verandert deze elke 50, 60 of 70 dagen.” En die langzamere celregeneratie zorgt ervoor dat uw gezicht er droog, dof en gerimpeld uitziet. Dus, weet je, het beeld van ouder worden.

Retinol zakt echter in je huid en versnelt de celvernieuwing, waardoor je lichaam weer een frissere, gladdere huid krijgt, zegt dr. Gohara. Het bedriegt je lichaam in wezen door te denken dat het jonger is dan het is, waardoor een realistisch Benjamin Button-scenario ontstaat. Toegegeven, je zult niet van de ene op de andere dag resultaten zien – het zal minstens drie maanden consistent nachtelijk gebruik kosten om enige vermindering van fijne lijntjes, donkere vlekken en acne te merken – maar je zult uiteindelijk resultaten op jonge Brad Pitt-niveau zien.

FEIT # 2: niet alle retinols zijn hetzelfde.

Technisch gezien is retinol slechts een van de vele verschillende soorten retinoïden (de overkoepelende term voor alle vitamine A-derivaten, inclusief retinol) die op de markt zijn. Een anti-verouderingsformule voor drogisterijen kan bijvoorbeeld retinylpalmitaat (de zwakste van de retinoïden) bevatten, of het kan retinol (de volgende sterkste en meest verdraagbare), retinaldehyde (nog sterker) of adapaleen (de sterkste over-de -counter-optie die ook specifiek is ontwikkeld om acne te behandelen). Of u kunt uw dermatoloog vragen om u nog sterkere retinoïden voor te schrijven, zoals tretinoïne of tazaroteen, die sneller en effectiever werken, maar ook extra irriterend kunnen zijn.

Dus welke retinoïde moet je kiezen? Idealiter laat je je huid je door de beste optie voor je huidtype leiden. Maar aangezien u de afspraak waarschijnlijk nooit zult maken, stelt dr.Gohara voor om te beginnen met de zachtste retinoïden, zoals retinylpalmitaat (voor de gevoelige of droge huid) of retinol (voor alle andere huidtypes), en dan verder te gaan naar een formule met een hogere sterkte. na een jaar. Ja, jaar.

Ongeacht welke retinoïde u ook kiest, weet dat ze op de lange termijn allemaal effectief zijn. Studies tonen aan dat u na verloop van tijd dezelfde langdurige anti-verouderingseffecten zult krijgen met een retinoïde met een lage sterkte als met een retinoïde met een matige sterkte, dus heb geen zin om een ​​’zwak’ retinol te gebruiken dat niet werkt iets.

DOEN

Kies de juiste sterkte

Probeer retinylpalmitaat voor een gevoelige huid, retinol of retinaldehyde voor een “normale” huid of adapaleen (ook bekend als Differin ) voor een vette, acnegevoelige huid.

Niet:

Gebruik te veel tegelijk

Gebruik een druppel serum ter grootte van een erwt, of een dun laagje vochtinbrengende crème, 1x / week gedurende een week, 2x / week gedurende twee weken, 3x / week gedurende drie weken en daarna om de nacht voor onbepaalde tijd.

Doen

Wissel agressieve producten af

Gebruik geen acneproducten, zuren of peeling op uw gezicht op de avonden dat u een retinoïde gebruikt, anders loopt u het risico uw huid te irriteren of te verbranden.

Niet

Sla de zonnebrandcrème over

Retinoïden kunnen de huid extra gevoelig maken voor de zon, waardoor zonnebrand of, vervelender, verkleuring ontstaat, dus neem elke ochtend SPF 30 of hoger.

FEIT # 3: Retinoïden hoeven niet irriterend te zijn.

Omdat retinoïden ervoor zorgen dat de huid cellen sneller afscheidt dan normaal, zult u waarschijnlijk enkele weken van schilfering, droogheid, irritatie en / of puistjes ervaren, totdat uw huid de aanpassingsperiode heeft doorgemaakt. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om de effecten te verzachten.

Kies eerst de zachtste formule (nogmaals, retinylpalmitaat of retinol) en begin langzaam – breng het slechts één nacht per week gedurende één week aan, twee nachten per week gedurende twee weken, drie nachten per week gedurende drie weken en dan om de andere nacht (voor een gevoelige huid) of elke nacht (voor een “taaie” huid) voor onbepaalde tijd. “Je moet deze producten de meeste avonden van de week gebruiken om op de lange termijn voordelen te behalen”, zegt dermatoloog Tobechi Ebede, MD, klinisch assistent-professor in dermatologie bij Cornell. “Ze veranderen je huid, en als je ze niet routinematig gebruikt, keert je huid terug naar de basislijn.”

Toch betekent dat niet dat je retinol moet gebruiken om het proces te versnellen – je verbrandt alleen maar van je gezicht. Gebruik in plaats daarvan de kleinste hoeveelheid ‘s nachts op een schone, droge huid. Als je retinoïde een nachtcrème is (meestal in een pot), gebruik dan net genoeg om je gezicht met een dunne laag crème te bedekken. Als uw retinoïde een serum is (meestal in een pompfles of tube) of op recept verkrijgbaar is, breng dan een druppel ter grootte van een erwt aan over het hele gezicht, wacht 20 minuten totdat het is opgenomen en breng vervolgens uw gebruikelijke serums en vochtinbrengende crèmes aan. .

Zorg ervoor dat u uw acnebestrijdende producten gebruikt (dwz alles dat benzoylperoxiden of salicylzuur bevat) op de avonden dat u geen retinoïde gebruikt, tenzij u snel en los wilt spelen met irritatie. Maak je geen zorgen – retinoïden bestrijden inherent puistjes en een vette huid, zodat je niet plotseling in één gigantische puist verandert.

FEIT # 4: Retinoïden helpen niet alleen bij rimpels.

Natuurlijk zijn retinoïden de gouden standaard bij het voorkomen van kreukels en het gladstrijken van lijnen, maar ze zijn ook uitstekend in het veranderen van je gezicht in een helder klein marmer. “Omdat retinoïden de celvernieuwing stimuleren, waardoor de productie van collageen en elastine toeneemt, helpen ze ook om je huid voller te maken, poriën schoon te maken en te verkleinen en donkere vlekken en roodheid te vervagen”, zegt dr. Ebede. MVP van huidverzorging, heb ik gelijk?

En we hebben het ook niet alleen over een klein beetje verbetering. Omdat retinoïden op cellulair niveau werken, niet alleen op actueel niveau, zoals de meeste huidverzorgingsproducten, kunnen ze uw huid diep herstellen, wat uw teint na verloop van tijd volledig kan veranderen. Retinoïden zijn echt de sleutel tot een perfect ogende huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *